Spring naar content

Verlaagd BTW-tarief van 6% bij renovatie van je woning

Publicatiedatum — 07 september 2022

Plan je in de nabije toekomst een renovatie? Dan loont het om op de hoogte te zijn van alle mogelijke steunmaatregelen van de overheid. Zo kan je bij een renovatie bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een verlaging van de BTW. Wat de mogelijkheden zijn, en aan welke voorwaarden je moet voldoen, hebben we onderaan alvast voor je uitgeschreven.

Dit bericht delen:

Voorwaarden om je woning te mogen renoveren aan 6% BTW

Om je woning te mogen renoveren aan het verlaagde btw-tarief van 6%, moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar
 • Je woning is hoofdzakelijk een privéwoning. Wanneer je een deel van de woning gebruikt om je beroep uit te oefenen, geldt het verlaagde tarief nog steeds. Het overgrote deel van de woning (> 50 %) moet wel privé ingeschreven staan.
 • Al de renovatiewerken moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker (bv. eigenaar, vruchtgebruiker of huurder) gefactureerd worden. Let op: zowel de levering van materialen als de plaatsingswerken moeten door dezelfde aannemer gebeuren. Koop je zelf je bouwmaterialen, dan zijn deze onderworpen aan 21% btw.

* Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal

Verlaagd BTW-tarief voor Renovaties

Renovatiewerken vallen onder de 6% btw-regel. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Werken aan de buitenkant van de woning, zoals het vernieuwen van de voorgevel.
 • Werken aan de binnenkant, zoals
  • elektriciteitswerken,
  • schilder- en behangwerken,
  • chape, vloeren en gipskartonwerken,
  • aanpassingen aan technische installaties,
  • maatwerk, 
 • Onderhoud van de woning, zoals het vegen van de schoorsteen.

Sommige renovatiewerken vallen uitzonderlijk niet onder de 6% regeling, bijvoorbeeld: werken aan afsluitingen, een apart terras, een zwembad en een sauna of tuinaanleg. Ook reinigingswerken worden niet gezien als renovatie. 

Verlaagd BTW-tarief voor Afbraak en Heropbouw

De afbraak en wederopbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie. Hiervoor geldt dus in principe het btw-tarief van 21%. Onder bepaalde voorwaarden kunt u toch van het lagere BTW-tarief van 6% genieten:

 • Als de afbraak en heropbouw in één handeling gebeuren, én als de nieuwbouw vervolgens hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Deze regel geldt in een aantal grootstedelijke gebieden (32 steden en gemeenten) waaronder Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
 • Deze regeling wordt van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2023 tijdelijk uitgebreid tot heel België. Hierbij gelden wel bijkomende voorwaarden:
  • de woning is gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper
  • de woning heeft een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m² 
  • Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als bouwpromotoren komen in aanmerking.  

Als u niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief, dan kunt u onder bepaalde voorwaarde een sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse overheid aanvragen (momenteel geldig voor vergunningsaanvragen tot eind 2022). Voor vergunningsaanvragen in 2021 en 2022 kunt u de federale btw-korting niet cumuleren met de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie.

Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers

Zonnepanelen (fotovoltaïsche en thermische), warmtepompen en zonneboilers vallen onder renovatie werken en daarmee onder de 6% regel. Sinds 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt hier ook een 6% btw-tarief voor woningen jonger dan 10 jaar.

Meer info

Plan je een totaalrenovatie van jouw huidige woning en wil je met zekerheid weten of je in aanmerking komt voor één van de verlaagde BTW-tarieven? Plan dan zeker een gesprek in met één van onze renovatie-experten.

Als allround partner voor residentiële totaalprojecten staan we je graag bij in elke stap van jouw renovatietraject. Vul het contactformulier in zodat onze renovatie-experten contact met je kunnen opnemen voor een verdere kennismaking.

Nog meer inspiratie

6 tips voor een vlotte renovatie

Je huis gedeeltelijk of volledig renoveren is een fantastisch project en kan je woonervaring volledig transformeren. Voor veel mensen kan het echter ook overweldigend zijn: zoveel keuzes om te maken, een complexe planning én een stevig budget… Als je met Deholi werkt, maak je kennis met ons traject naar een zorgeloze verbouwing. Van interieurarchitect tot opmeten, plannen en uitvoering: we coördineren het volledige verbouwproject voor jou en alle aannemers zijn onze verantwoordelijkheid. Toch zijn er vooraf en tijdens nog een aantal zaken die je kunnen helpen met een vlotte en aangename verbouwervaring.

Lees meer