Spring naar content

6 tips voor een vlotte renovatie

Publicatiedatum — 26 juli 2022

Je huis gedeeltelijk of volledig renoveren is een fantastisch project en kan je woonervaring volledig transformeren. Voor veel mensen kan het echter ook overweldigend zijn: zoveel keuzes om te maken, een complexe planning én een stevig budget… Als je met Deholi werkt, maak je kennis met ons traject naar een zorgeloze verbouwing. Van interieurarchitect tot opmeten, plannen en uitvoering: we coördineren het volledige verbouwproject voor jou en alle aannemers zijn onze verantwoordelijkheid. Toch zijn er vooraf en tijdens nog een aantal zaken die je kunnen helpen met een vlotte en aangename verbouwervaring.

Dit bericht delen:

Maak een moodboard

Niets leuker dan dromen over je ideale woning: verzamel alvast foto’s van wat je goed vindt werken in andere woningen. Je kan ze bewaren in een mapje op je computer, of makkelijk een Pinterest-bord starten. Via die website krijg je ook heel wat extra inspiratie voorgeschoteld én kan je gemakkelijk per kamer een bord starten. Later kan je interieurarchitect helpen bij het vinden van de rode draad en belangrijke elementen in elke kamer. Vergeet ook geen foto’s te nemen van je ruimtes voor de verbouwing, altijd leuk om achteraf te vergelijken!

Stalen en monsters

Het is bijna onmogelijk om de kleur en het gevoel van zaken als stoffen, hout of steen echt te kennen door alleen naar een foto te kijken. Denk hierbij aan hoe je vloeren, inbouwkasten, gordijnen en meubels samenwerken. Ook kleurstalen bekijk je best in de ruimte waar ze gebruikt gaan worden. Je interieurarchitect helpt je hier graag bij: bij Deholi hebben we voor heel wat materialen stalen op voorraad zodat je al je materialen samen kan zien.

Op- en ontruimen

Wordt je bestaande woning gerenoveerd? Dan zal je de te renoveren ruimtes leeg moeten maken. Dat betekent dat alles in kasten, op planken en op aanrechten verwijderd moet worden. Als de vloer wordt vervangen, moeten ook de meubels worden verplaatst. Geen nood! We bespreken samen wat de beste opties zijn voor het opbergen van je meubels en bezittingen tijdens de renovatie – en onze werkmannen helpen mee met verplaatsen!

Hou rekening met stof en vuil

Bij een gedeeltelijke renovatie blijf je misschien wel in je huis wonen tijdens de werken – ook dat bespreken we samen vooraf. We zorgen waar mogelijk voor een degelijk afgesloten werkgebied, zodat stof en vuil zoveel mogelijk beperkt blijft tot de werfzone. Toch zal stof zich vaak ook deels verplaatsen, bijvoorbeeld in de gang of waar veel heen- en weer gelopen wordt. Het binnen- en buitenbrengen van materiaal brengt ook vaak wat rommel met zich mee.  Geen zorgen: we bereiden zoveel mogelijk voor in onze eigen ateliers en ruimen op na elke werkdag. En bij oplevering zorgen we dat alles weer piekfijn ligt!

Lawaai in huis

Als je bij een gedeeltelijke renovatie in huis blijft wonen, is er veel kans dat je rekening moet houden met lawaaihinder. Een renovatie gebeurt niet zonder slag of stoot! Dat is misschien geen probleem als je overdag op kantoor bent, maar als je thuis werkt, zorg je best voor een thuiskantoor zo ver mogelijk van de bouwplaats. Op dagen waarop afbraakwerken gebeuren, neem je misschien zelfs beter je toevlucht tot een tijdelijk extern kantoor (een koffiezaak of een collega misschien?)  Zolang je je hiervan bewust bent, kunnen we er samen voor zorgen dat je je huis zo normaal mogelijk verder kan gebruiken.

Vergeet niet te communiceren

Het allerbelangrijkste voor een succesvolle verbouwing waar je je goed bij voelt? Praten! Communiceer met ons en met de vakmannen in je huis – laat ons weten wanneer je je stoort aan iets of als je je zorgen maakt over een bepaald aspect. De sleutel tot een geslaagd project is goede communicatie, zodat alle partijen tevreden zijn. Hoe beter je je op je gemak voelt tijdens het proces en hoe meer vertrouwen we kunnen opbouwen, hoe minder spanning en stress.

Verder praten over je verbouwing?

Onze planners hebben heel veel ervaring met het stroomlijnen van renovatietrajecten. Met hun aanpak en jouw visie van je prachtig verbouwde woning komen ze tot een verbouwproces op maat van je huis en je gezin. Kom langs voor een kopje koffie en laten we praten over de plannen voor je huis – we hebben er zin in!

Nog meer inspiratie

Verlaagd BTW-tarief van 6% bij renovatie van je woning

Plan je in de nabije toekomst een renovatie? Dan loont het om op de hoogte te zijn van alle mogelijke steunmaatregelen van de overheid. Zo kan je bij een renovatie bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een verlaging van de BTW. Wat de mogelijkheden zijn, en aan welke voorwaarden je moet voldoen, hebben we onderaan alvast voor je uitgeschreven.

Lees meer