Spring naar content

Trendwatch: Zacht brutalisme in interieurdesign

Publicatiedatum — 24 augustus 2023

De oorsprong van brutalisme in architectuur gaat terug tot de jaren 1950 en 1960, toen deze stijl ontstond als reactie op het modernisme. De term is afgeleid van het Franse woord "béton brut", wat "ruw beton" betekent. Ondanks de kritiek op het gebrek aan verfijning en de soms kille uitstraling, wordt de stijl vandaag gewaardeerd om zijn eerlijkheid, functionaliteit en krachtigheid. De afgelopen jaren heeft brutalisme dan ook een heropleving gekend, zowel in architectuur als in interieurdesign. Voor 2023 zien we een warmere versie van brutalisme, waarbij ontwerpers de stijl opnieuw interpreteren en aanpassen aan de moderne esthetiek en duurzaamheidsnormen. In deze blogpost bespreken we de opkomst van brutalisme in interieurdesign en hoe Deholi Residentieel, als expert in afwerking, je kan helpen om deze trend succesvol te integreren in jouw projecten.

Dit bericht delen:

Brutalistisch design: een evolutie naar warmte en duurzaamheid

Het brutalistisch design van nu is niet meer hetzelfde als vroeger. De focus ligt niet meer enkel op het gebruik van beton en industriële materialen, maar evolueert naar een zachtere benadering. Natuurlijke elementen zoals hout, steen, planten en duurzame materialen worden gecombineerd met beton om een warmere en uitnodigende esthetiek te creëren. Ook het beton zelf kan verzacht worden met natuurlijke pigmenten naar een warme zandkleur of vervangen voor rammed-earth technieken. Dankzij microtopping kan dezelfde look ook verkregen worden op bestaande ondergronden, met tal van mogelijkheden voor verouderde en ruwe effecten.

Functionaliteit en esthetiek hand in hand

Brutalisme draait om het samensmelten van functionaliteit en esthetiek. Interieurarchitecten die met deze stijl werken, streven naar praktische en bruikbare ruimtes met een sterk visueel karakter. Het gebruik van ruwe materialen en sobere vormen zorgt voor een minimalistisch en puur ontwerp, waarbij elk element een duidelijk doel heeft.

Industriële materialen in een nieuw licht

De brutalistische stijl moedigt het gebruik van industriële materialen aan en laat zien hoe deze materialen op een creatieve en vernieuwende manier kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan stalen steunbalken die zichtbaar blijven als architectonisch element, of ruwe bakstenen muren. Ook in aankleding zien we gerecupereerde materialen aan belang winnen.

Paradox met hoge afwerkingsgraad

Het combineren van brutalisme met de huidige normen rond isolatie, brandveiligheid, en ingebouwde verlichting en technieken vormt een uitdaging in afwerking. Het doel is immers om de ruwe, minimalistische esthetiek van het brutalisme te behouden, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan de comforteisen en detaillering van een hedendaagse eindafwerking. Isolatie, brandveiligheid en ingebouwde verlichting dienen zorgvoldig gepland en naadloos ingewerkt te worden – terwijl bepaalde technieken soms juist ook zichtbaarder kunnen worden gelaten om de industriële look te versterken.

Deholi Residentieel en brutalisme: een perfecte combinatie

Brutalisme in interieurdesign biedt een spannende kans om te experimenteren met ruwe materialen, strakke vormen en industriële elementen. Als expert in afwerking heeft Deholi Residentieel de kennis en ervaring om je te helpen bij het integreren van brutalistische elementen in jouw interieurprojecten. Ben je geïnspireerd door de brutalistische trend en wil je deze stijl toepassen in jouw interieurontwerpen? Neem dan contact op.

Nog meer inspiratie

Interieurtrends voor 2024: Inspiratie en innovatie voor interieurarchitecten

Ben je klaar om je interieurprojecten naar een hoger niveau te tillen in 2024? Bij Deholi Residentieel hebben we de meest opwindende interieurtrends voor het komende jaar verzameld om je te inspireren. Als experts in afwerking ondersteunen we interieurarchitecten bij het creëren van prachtige, duurzame en innovatieve ruimtes. We werpen een blik op de top trends die in 2024 verder zullen groeien!

Lees meer

Innovatieve materialen en technieken: blik op de toekomst in interieur

De wereld van interieurafwerking evolueert voortdurend, met innovatieve materialen en technieken die voortdurend opduiken om architecten en ontwerpers nieuwe mogelijkheden te bieden. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest opwindende ontwikkelingen op het gebied van interieurafwerking en wat interieurarchitecten kunnen verwachten van toekomstige innovaties.

Lees meer