Spring naar content

Duurzame materialen voor elk interieurproject

Publicatiedatum — 24 augustus 2023

Duurzaamheid is een hot topic tegenwoordig, en ook in de wereld van interieurbouw en -ontwerp speelt het een belangrijke rol. Als interieurarchitect ben je vast steeds vaker bezig met het gebruik van duurzame materialen en het volgen van milieuvriendelijke innovaties. In deze blogpost nemen we je mee door enkele van de meest opvallende duurzame materialen en trends in interieurbouw en laten we zien hoe Deholi Residentieel je kan helpen deze toe te passen in jouw projecten.

Dit bericht delen:

Gerecycleerde en circulaire materialen

Een cruciale trend in duurzame interieurbouw is het gebruik van gerecycleerde, hergebruikte en circulaire materialen. Dit zien we zowel in bouwmaterialen, afwerkingsmaterialen als in meubilair & fittings. Het toepassen van deze materialen verlaagt de ecologische voetafdruk van je project en draagt bij aan een circulaire economie – bovendien zorgt het vaak voor veel extra originaliteit. Circulaire ontwerpen richten zich op modulaire en aanpasbare interieurs, waardoor ze eenvoudig kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften zonder het gebruik van nieuwe grondstoffen. Zo verleng je de levensduur van interieurelementen en verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Hout

Bij gebruik van hout is het essentieel om te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Dit kan je doen door te letten op keurmerken zoals FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Duurzaam houtgebruik zorgt voor het behoud van bossen en draagt bij aan de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering. Daarnaast kan hout in veel situaties een uitstekend alternatief zijn voor andere, minder duurzame materialen, zoals beton of staal, dankzij de uitstekende sterkte-gewichtverhouding en de opslag van CO2 tijdens de groei van de boom.

Andere biobased materialen

Biobased materialen zijn materialen die afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen, zoals hout, bamboe, hennep, wol of kurk. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam geproduceerd, maar hebben vaak ook een lagere milieu-impact dan conventionele bouwmaterialen. Bovendien zorgen biobased materialen voor een gezonder binnenklimaat, doordat ze bijvoorbeeld vochtregulerend en warmte-isolerend werken.

Duurzaam gebruik van natuursteen

Natuursteen is een veelgebruikt materiaal in interieurbouw vanwege zijn duurzaamheid, tijdloze uitstraling en unieke patronen. Hoewel natuursteen een eindige bron is, kan het op een duurzame manier worden gebruikt door te kiezen voor lokale steensoorten, waardoor de CO2-uitstoot van transport wordt verminderd. Bovendien is het belangrijk om steengroeven te selecteren die verantwoordelijk opereren, met aandacht voor het behoud van het milieu en de omgeving. Door het hergebruik van bestaande natuursteen uit circulaire projecten, blijft de impact op het milieu minimaal, terwijl je nog steeds profiteert van de vele voordelen van dit prachtige materiaal.

Deholi Residentieel als partner in duurzame interieurbouw

We begrijpen hoe belangrijk duurzaamheid is in de hedendaagse interieurarchitectuur en voor je eindklanten. Daarom zijn we continu op de hoogte van de nieuwste trends en materialen in de wereld van duurzame interieurbouw. We hebben ruime ervaring met heel wat duurzame materialen en kunnen je helpen om de perfecte balans te vinden tussen esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid in jouw projecten.

Ben je klaar om duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen in jouw interieurontwerpen? Deholi Residentieel staat voor je klaar om je te ondersteunen en samen te werken aan een betere en groenere toekomst. Neem contact!

Nog meer inspiratie

Interieurtrends voor 2024: Inspiratie en innovatie voor interieurarchitecten

Ben je klaar om je interieurprojecten naar een hoger niveau te tillen in 2024? Bij Deholi Residentieel hebben we de meest opwindende interieurtrends voor het komende jaar verzameld om je te inspireren. Als experts in afwerking ondersteunen we interieurarchitecten bij het creëren van prachtige, duurzame en innovatieve ruimtes. We werpen een blik op de top trends die in 2024 verder zullen groeien!

Lees meer

Innovatieve materialen en technieken: blik op de toekomst in interieur

De wereld van interieurafwerking evolueert voortdurend, met innovatieve materialen en technieken die voortdurend opduiken om architecten en ontwerpers nieuwe mogelijkheden te bieden. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest opwindende ontwikkelingen op het gebied van interieurafwerking en wat interieurarchitecten kunnen verwachten van toekomstige innovaties.

Lees meer