Spring naar content

De populaire japandi-trend uitgelegd

Publicatiedatum — 26 juli 2022

In een wereld die steeds drukker en chaotischer lijkt te worden, leggen veel interieurarchitecten vandaag meer kalmte in onze interieurs. Huizen worden bij uitstek de plek om tot rust te komen, in het verlengde van wat we ook zien met yoga, mindfulness en meditatie. Er is meer interesse voor gezondheid, zowel in lichaam als in geest. Je zag waarschijnlijk al interieurreportages passeren met bijzonder rustige interieurs, waar hout en natuurlijke tinten de boventoon voeren. Je ziet er scandinavische, japanse en minimalistische elementen in terug komen. Deze beweging noemen we japandi.

Dit bericht delen:

Japanse basis

Japanse huizen ademen een gevoel van rust en stilte uit, die bijna suggereert dat de tijd stilstaat. Ze omarmen hun erfgoed en eren orde, sereniteit en natuurlijke schoonheid, wat zich dan ook vertaalt in zachte verlichting, open ruimtes, mooie, handgemaakte meubels en planten. Japanse interieurs omarmen de praktijk van “Ma”, waarbij elk item een functie en een perfecte plaats heeft. Het geeft bewoners het vredige gevoel precies te zijn waar ze horen te zijn.

Scandinavische invloeden

Scandinavisch design omvat functionaliteit en minimalisme, door een mix van architecturale lijnen, veel textuur en rustige tinten. Ze gaan zuinig met materialen om, o.a. met muren die vaak kaal zijn gelaten of bekleed worden met hout, organische vloeren en gedempte kleurenpaletten. Dat zien we ook in bekend Scandinavisch meubilair, dat elegant en tijdloos is met ingetogen rondingen, zachte contouren en taps toelopende poten. Kernwoord is hier “hygge”: de intentie tot gezelligheid, welzijn en evenwicht binnen een ruimte.

Japandi als nieuwe mix

Japandi is een naadloze versmelting van zowel deze Japanse als Scandinavische stijlelementen, een mix van innovatie en traditionalisme die zorgt voor functionaliteit, eenvoud, elegantie en rust. Dankzij de combinatie van scandinavische hygge en japanse wabi-sabi is er ook een grote tolerantie voor imperfecties: elke ruimte kan perfect zijn, ondanks onvolkomenheden. Het gaat om de balans tussen goed design en natuurlijke of spontane elementen.

Aan de slag met deze stijl

Ben je net zo enthousiast over Japandi als wij, dan zijn hier enkele tips die je zullen helpen deze esthetiek te creëren.

 • Focus op organische materialen
  Van wandpanelen tot vloeren en meubels, hout is één van de fundamenten van de Japandi-stijl. Ook riet, eik, bamboe, rotan, natuursteen en stoffen zoals biologisch linnen, en geborsteld katoen zijn veelvoorkomende materialen. De nadruk ligt op duurzaamheid.
 • Eenvoudig, modern, functioneel meubilair
  Vakmanschap, functionaliteit en hogere kwaliteit zijn wat meubelen in Japandi-stijl definiëren. Zoek naar items die strak en modern zijn in hout, lichtgrijs of crème. Vermijd gecompliceerde of gedecoreerde stukken en hou bedden en banken laag bij de grond.
 • Een natuurlijk kleurenpalet
  Zorg ervoor dat je kleurenpalet neutraal blijft met tinten als beige, crème, wit, kleitinten en pastel. Gebruik grijs, groen en marine met mate als accenten. Een vuistregel is dat alle kleuren aansluiten bij de buitenwereld, zonder kunstmatige of felle tinten.
 • Vergeet de vloer niet
  Ga je voor een Japandi-look, dan zijn hardhouten vloeren helemaal in. Kleed ze aan met een geweven mat of een vloerkleed in sisal of natuurlijke tinten of ga voor wat gewaagder met een grafisch tapijt met een patroon.
 • Functionele accessoires
  Alle accessoires moeten een doel hebben, decoratie is bij Japandi niet louter ter decoratie. Gebruik bij voorkeur natuurlijke materialen zoals glas, papier, klei, beton en terracotta. Planten brengen kleur en leven in huis: kies voor varens, bamboe of een bonsai.
 • Opruimen
  Een essentieel aspect van Japandi is rust. Zorg er dus voor dat je kans op rommel tot een minimum beperkt door voldoende opbergruimte te voorzien. Met inbouwkasten, lades of eenvoudige rieten manden, creër je een plek waar je tot rust kan komen.

Verder praten over Japandi?

Onze designers zijn helemaal mee met de nieuwste trends en onze stielmannen leveren precies het soort maatwerk en vakwerk nodig om Japandi perfect te implementeren. Kom langs voor een kopje koffie en laten we praten over ontwerpen voor uw huis – we hebben er zin in!

Nog meer inspiratie

Interieurtrends voor 2024: Inspiratie en innovatie voor interieurarchitecten

Ben je klaar om je interieurprojecten naar een hoger niveau te tillen in 2024? Bij Deholi Residentieel hebben we de meest opwindende interieurtrends voor het komende jaar verzameld om je te inspireren. Als experts in afwerking ondersteunen we interieurarchitecten bij het creëren van prachtige, duurzame en innovatieve ruimtes. We werpen een blik op de top trends die in 2024 verder zullen groeien!

Lees meer

Innovatieve materialen en technieken: blik op de toekomst in interieur

De wereld van interieurafwerking evolueert voortdurend, met innovatieve materialen en technieken die voortdurend opduiken om architecten en ontwerpers nieuwe mogelijkheden te bieden. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest opwindende ontwikkelingen op het gebied van interieurafwerking en wat interieurarchitecten kunnen verwachten van toekomstige innovaties.

Lees meer